MANTRA

MANTRA
Mantra en Yantra zijn begrippen uit de Tantra, de leer van verbondenheid. Een mantra is een weergave van een specifieke energie in klank. Ze brengt de energie binnen en buiten ons met elkaar in resonantie en helpt ons om het denken te beteugelen, te richten.
Er zijn helende mantra's en mantra's die ons in contact brengen met de universele waarheid, mantra's die rituelen en oefeningen begeleiden en mantra's die een levensrichting aangeven of die een emotie teweegbrengen.
Sommige mantra's zijn heel diepzinnig zoals de Gayatri, andere veel lichtvoetiger, zoals de mandira-mantra die dankbaarheid uitdrukt en die je als een aftelversje op je vingers speelt:
mandira madhya bahajay damaru
Benadering van het tijdloze
Een yantra is de tweedimensionale vorm van een mantra, het beeld bij de klank, het lichaam bij de geest, geschilderd in het zand of op papier, met dezelfde trillingsfrequentie. Mantra's en Yantra's zijn vaak duizenden jaren oud en oorspronkelijk mondeling overgeleverd, waardoor je varianten zult tegenkomen. Ze worden beschouwd als 'gegeven' , geopenbaard aan zieners om de mens te helpen in de zoektocht naar de eigen essentie, de zoektocht 'terug naar huis'. Wie zich aangesproken voelt door de voor ons vaak mysterieuze klanken van het Sanskrit, ervaart dat mantra's aanvankelijk onbestemde gevoelens naar boven halen uit de lange menselijke geschiedenis, universele gevoelens waaraan ieder haar of zijn eigen betekenis geeft. Geleidelijk geven ze hun geheimen vrij en helpen ons betekenis te geven aan de gebeurtenissen in het leven van alledag. Mantra en yantra helpen ons de ervaring van het tijdloze te benaderen.Herinneren
Het woord mantra is samengesteld uit Man en Tra. Man is een afgeleide van Manas, dat weten betekent. Het begrip Manas staat voor de kennis die we allemaal met ons meedragen, alle kennis van het universum, ook al herinneren we ons die niet altijd. Bij kennis denken we vaak aan weetjes, maar het begrip Manas omvat ook onze universele herinneringen en emoties. Tra is de toevoeging voor ´werktuig´ of ´instrument´, dat wat we nodig hebben om in dit geval het denken te beteugelen en te sturen.
Deze betekenis is preciezer dan gangbaarder definities van mantra als ´klank´, ´vibratie´ of ´geheiligd woord´. Alle woorden zijn dragers van onze gedachten, emoties en verlangens. Communicatie in het leven van alledag staat of valt met de overeenstemming aan gedachten en emoties achter de woorden. Hoe ouder een woord, hoe sterker de emotionele lading die het met zich meedraagt, die met het woord mee vibreert. Bij een mantra is er geen omweg naar de emotie, we hoeven er niet voor te denken of te zoeken naar de betekenis. De mantra raakt ons, het is ons lichaam dat de mantra verstaat. Als je mantra´s zingt of (in gedachten) zegt en je daarbij op die ene klank of groep van klanken concentreert, kun je de lading voelen. Dat zou je met ieder woord kunnen, in iedere taal, zelfs al versta je die taal niet.
Er zijn mensen die aan het Sanskrit als één van de oertalen van de mensheid, een bijzondere betekenis geven.
In de yogatraditie worden van oudsher klanken gebruikt om lichaam en geest te openen, te disciplineren, te voeden. Voor mij is het zingen van een mantra als het oproepen van een herinnering, waarvan ik niet wist dat ik hem had.
Mantra's bij rituelen
Een reinigingsmantra is een voorbeeld van een mantra waarmee je een ritueel begeleidt. Zing of zeg deze mantra een keer in elke windrichting:
Aum apavitraha pavitro va sarva vastham gato'piva
Yahasmaret pundarikaksham sa bahiyabhyyantarah suchih
Ook het aansteken van een kaars of een wierookstokje kun je begeleiden met een rituele mantra als deze:
Idam gandham samarpayami
'Deze wierook offer ik'
Idam dipam samarpayami
'Deze kaars offer ik'

GANESHADe grote Ganeshamantra zou je ook als een rituele mantra kunnen beschouwen, maar voor mij is ze vooral een helende mantra, waar ze gegezongen wordt om obstakels uit de weg te ruimen.
Gaja nanam bhuta gana de sevitam
Kapithya jambu phala charu bhakshanam
Uma sutam shoka vinash karakam
Namami vighneswara pada pankajam
Er zijn meer mantra's die Ganesha bezingen, zoals de vrolijke Ganesha Saranam, die eerste en vierde chakra verbindt:
Op de themadag 'Ganesha - een nieuw begin' leer je zowel de mantra's als de yantra's kennen.
Gayatri
De Gayatri mantra is een heel oude mantra die op verschillende toonzettingen gezongen wordt. Je kunt hem ook (in stilte) zeggen. Een volledige Gayatri-meditatie omvat vier series van 27 keer de hele mantra (al zijn er ook andere gebruiken). Zing of zeg haar ten minste negen keer of een veelvoud daarvan. Zing regelmatig in een voor jou moeiteloos vol te houden ademritme, liefst de hele mantra op één uitademing.
De Gayatri wordt beschouwd als de oer-mantra. Brahma, de schepper onder God, kreeg de Gayatri door, zo luidt het verhaal, terwijl hij op zijn damaru speelde. Uit de Gayatri kwamen de Veda's voort, de scheppingsverhalen, als een boom uit een zaadje.
Het woord Gayatri betekent meter, maat of ritme, wat verwijst naar de hartslag van de kosmos, de regelmaat van opkomen en ondergaan van de zon. In meer overdrachtelijke zin betekent het gunst. Het is een mantra die gezongen wordt om het bewustzijn op een hoger plan te brengen, in overeenstemming met de krachten in de natuur, in het bijzonder de zon. Wie de Gayatrimantra zingt, doet een beroep op de universele wijsheid om zich kenbaar te maken, niet alleen aan de zanger, maar aan alle mensen. Het zingen van deze mantra, zo schrijft ShantiMayi, is als het zaaien dat vooraf gaat aan oogsten. Op de meest onverwachte plaatsen zullen verwaaide zaadjes ontspruiten, zoals de zon door het kleinste kiertje kan binnen dringen.
Ooit was deze mantra voorbehouden aan monniken, die hem slechts fluisterden ´op het puntje van hun tong´. Zo´n honderd jaar geleden is zij vrijgegeven, om te kunnen werken in het belang van de mensheid.
Nadat ik de mantra geleerd had, begon ik haar thuis te zingen en af te spelen en mijn kinderen die toen tussen de vijf en vijftien jaar waren en die normaal gesproken op mijn gejubel niet reageerden of hooguit vroegen hoe lang het nog ging duren, deze kinderen werden stil en wilden meezingen, kenden de mantra binnen de kortste keren uit hun hoofd. By heart, zeggen de Engelsen en dat lijkt me toepasselijker. Nog steeds, nu jaren later, worden ze van deze mantra op slag rustig, wat ze ook aan het doen zijn.
Zoals altijd in het Sanskrit hebben de klanken waaruit de mantra bestaat meer dan één betekenis. Ik heb er een keuze uit gemaakt, die voor mij goed voelt en die heb ik in een vrije vertaling gegoten die je hieronder vindt, na de oorspronkelijke tekst.
Aum
Bhur Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonah Prachodayat
Al dat is
Alle ervaringen, emoties, energieën
Die voortkomen uit de ene bron
Die onbenoembare, aanbiddelijke, schitterende, goddelijke kracht
De zon, schepper van het universum
Mag door deze meditatie
Ons onderscheidingsvermogen
Zo subtiel en ontvankelijk worden
Dat het alle mensen verlicht en
inspireert






-->






Reacties

Populaire posts